سرشماري از مؤسسات پرورش مرغ مادر كشور در تير و مرداد سال 1399 توسط مركز آمار ايران انجام شد. براي اجراي اين طرح از فهرست نام و نشان سال 1395 به عنوان چارچوب اولیه استفاده شد. همزمان با عملیات میدانی طرح، فهرست نام و نشان مؤسسات مرغ مادر نیز بروزرسانی شد. مراحل استخراج نتایج طرح شامل ورود و کنترل دادهها در استانها و تجمیع و کنترل نهایی اطلاعات در مرکز آمار انجام شده است.
از ویژگیهای مهم آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور، استمرار و سرعت اجرای مراحل جمعآوری و استخراج آن است که در نتیجه میتوان اطلاعات حاصل را خیلی سریع و در فاصلههای زمانی کوتاه برای برنامهریزی مورد استفاده قرار داد.
از ویژگیهای مهم آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور، استمرار و سرعت اجرای مراحل جمعآوری و استخراج آن است که در نتیجه میتوان اطلاعات حاصل را خیلی سریع و در فاصلههای زمانی کوتاه برای برنامهریزی مورد استفاده قرار داد.
اهمیت اطلاعات آماری در کلّیه امور برنامهریزی، سیاستگذاری، تعیین اهداف، خطمشیها، مدیریت راهبردی، هدایت امور اجرایی و ارزیابی میزان موفقیت برنامهها به اندازهای است که بسیاری از صاحبنظران، اطلاعات آماری را اصلیترین عامل زیربنایی برنامهریزی میدانند.
آبزیان منبع خوبی از پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا و حاوی مقادیر کافی از اسیدهای آمینه ضروری میباشند که با میزان اسید آمینه ضروری گوشت قرمز برابری میکند. تکثیر و پرورش آبزیان خوراکی بهمنظور تأمین بخشی از پروتئین مورد نیاز جامعه، یکی از راههای دستیابی به خودکفایی اقتصادی و مصرف بهینه آب است. در كشور ايران نیز طی سالهای اخیر پيشرفتهايي در پرورش آبزیان در آبهاي داخلي صورت گرفته است و زمينه مساعدي در امر توليد آبزيان ايجاد شده است. از این رو گردآوری آمار و اطلاعات بهنگام از این رشته فعالیت، اهمیت فراوانی دارد.
اولین نشریه آماری کشتار دام در ایران که به وسیله وزارت اقتصاد در خرداد ماه سال 1344 منتشر شد حاوی آمار کشتار دام سالهای 1338 لغایت 1343 در شهرهایی بود که طبق سرشماری عمومی نفوس سال 1335 بیش از 5000 نفر جمعیت داشتند. از آن به بعد نیز تا سال 1346 گزارشهای آمار کشتار دام توسط اداره کل آمار وزارتخانه مزبور تهیه میشد تا آنکه از سال 1347 مرکز آمار ایران اجرای طرح آمار کشتار دام را به عهده گرفت.
روندِ رو به رشدِ جمعیت در دنیا نیاز به مواد غذایی، بهویژه مواد پروتئینی را بیش از پیش افزایش داده است. در این راستا طی سالهای اخیر، مصرف گوشت طیور بهعنوان یک منبع پروتئینی، بهسرعت افزایش یافته است. مطالعاتِ انجامشده و نتایج آمارگیریهای هزینه و درآمد خانوارها و مرغداریهای صنعتی مرکز آمار ایران نشان میدهد که سرانهٔ مصرف گوشت طیور در ایران از 14 کیلوگرم در سال 1381 به 33 کیلوگرم در سال 1399 افزایش یافته است.
در برنامههای توسعه جمهوري اسلامي ايران به «حفظ ظرفيت توليد و نيل به خودكفايي در توليد محصولات كشاورزي و دامي، اصلاح الگوي مصرف بر اساس استانداردهاي تغذيه، گسترش كشاورزي صنعتي و دانشبنيان، فراهم نمودن زيرساختهاي امنيت غذايي و ارتقا ارزش افزوده بخش كشاورزي بر مبناي ملاحظات توسعه پايدار» اشاره شده است.
دامداری یکی از فعالیت¬های اصلی بخش کشاورزی است که حدود یک چهارم از ارزش افزوده بخش کشاورزی را به خود اختصاص میدهد که در کشور ما شامل پرورش دام سبک (گوسفند و بز) و دام سنگین (گاو، گاومیش و شتر) است. محصولات دامی از مهمترین منابع تأمین غذای انسانها هستند و علاوه بر نقش بسیار مهمی که در امنیت غذایی جامعه ایفا میکنند، فراهم آورنده ماده اولیه بسیاری از صنایع از قبیل صنایع غذایی و لبنی محسوب میشوند. این فعالیتها منبع درآمد بسیاری از خانوارها به ویژه در نقاط روستایی میباشند و علاوه بر آن اشتغال و امرار معاش بسیاری از افراد شاغل در بخش خدمات نظیر بازرگانان، خردهفروشان و افراد شاغل در بخش حمل و نقل محصولات کشاورزی به این فعالیت وابسته است.
دامداری یکی از فعالیت های اصلی بخش کشاورزی است که حدود یک چهارم از ارزش افزوده بخش کشاورزی را به خود اختصاص میدهد که در کشور ما شامل پرورش دام سبک (گوسفند و بز) و دام سنگین (گاو، گاومیش و شتر) است. محصولات دامی از مهمترین منابع تأمین غذای انسانها هستند و علاوه بر نقش بسیار مهمی که در امنیت غذایی جامعه ایفا میکنند، فراهم آورنده ماده اولیه بسیاری از صنایع از قبیل صنایع غذایی و لبنی محسوب میشوند. این فعالیتها منبع درآمد بسیاری از خانوارها به ویژه در نقاط روستایی میباشند و علاوه بر آن اشتغال و امرار معاش بسیاری از افراد شاغل در بخش خدمات نظیر بازرگانان، خردهفروشان و افراد شاغل در بخش حمل و نقل محصولات کشاورزی به این فعالیت وابسته است.